petek, 9. januar 2009

Virusi napadajo tudi mobitele…

Pobudo za novo raziskavo mi je dala prjatlca Polona, saj je rekla, da je njena mama dobila virus na mobi. Kot da ni že dovolj, da nešteto prežečih virusov čaka na napad našega računalnika, moramo biti pozorni tudi, da se virusi ne naselijo tudi v naših mobijih…

Najbolj kočljiva je Bluetooth tehnologija, ki je namenjena povezovanju različnih digitalnih elektronskih naprav na razdaljah do nekaj metrov in je najbolj pogosto uporabljena prav na mobilnih telefonih. Deluje zelo preprosto: če želimo med dvema mobilnima telefonoma izmenjati kako datoteko na obeh telefonih vključimo Bluetooth povezavo, poiščemo želeno napravo in izberemo pošlji. Na drugem telefonu le še potrdimo, da želimo prejeti datoteko.

Nekaj nasvetov kako se lahko izognemo naselitvi virusa:

  • Bluetooth povezavo ni priporočljivo imeti konstantno odprto, saj s tem le dajemo virusom na drugih mobitelih zeleno luč za vstop na našem telefonu. Opazila sem, da to počne ogromno ljudi. Sej verjetno se tudi pozabi izklopiti (kot to počnem jaz recimo:)), a vendar moramo biti nekoliko bolj pozorni.
  • Če že sprejemo slikce, muzko ipd. preko bluetootha je fajn da sprejemamo le tiste zadeve, za katere vemo kaj so (in od koga so).
  • Bolje je NE sprejemati stvari, ki prihajajo od telefonov, ki jih ne poznamo. No, tega jaz tako ali tako ne bi storila…vseeno je fajn poudariti.
  • Prav tako je potrebno paziti na prejemanje MMS sporočil, saj sem nekje zasledila, da se virus širi tudi preko MMS-ov.
V primeru gnezdenja virusa na telefonu je najbolje nesti telefon k najbližjemu ponudniku našega telefona oz. na servis.

Če povzamem…najbolje je, da ne sprejemam zadev od telefonov, ki jih ne poznam.

2 komentarji:

Mema pravi ...

Svašta. Virusi na mobitelu. No, iskreno...MMS prejemam in pošiljam, bluetootha ne uporabljam. Ampak hvala za obvestilo, tale link pošljem naprej.

Mema pravi ...

Aja, kako pa veš, a ti je telefon napadel viru?