sobota, 11. april 2009

Operaterji mobilne telefonije so podpisali kodeks ravnanja..not bad at all:)

Tole zadevco sem pa na netu že kar nekajkrat zasledila..

Vodilni iz Debitela, Izi mobila, Si.mobila, Mobitela, Tušmobila, T-2ja in Združenja za informatiko in telekomunikacije pri GZS-ju so podpisali samoregulacijski kodeks o varnejši rabi mobilnih telefonov za otroke in mladostnike do 18. leta. S tem so se priključili evropski iniciativi »European Framework for Safer Mobile Use by Younger Teenagers and Children«.

Ponudniki storitev/operaterji se bodo potrudili držati temeljnih načel in tako ponudili možnost staršem in drugim skrbnikom, da upravljajo z vrstami vsebin, do katerih lahko dostopajo njihovi otroci, mlajši od 18 let.

Potrudili se bodo:
• vzpostaviti mehanizme za razpoznavanje in ločevanje vsebin za odrasle;
• omogočati dostop do vsebin za odrasle šele po predpisani korespondenci z uporabnikom;
• staršem omogočati uporabo mehanizmov za nadzor dostopa do vsebin za odrasle;
• osveščati starše in otroke o vsebinah za odrasle ter o načinih omejevanja dostopa do takih vsebin;
• zagotavljati nasvete in informacije glede uporabe mobilnih vsebin in o ukrepih, ki jih lahko uporabijo za izvajanje varnejše rabe teh vsebin.
Operaterji/ponudniki storitev lahko nadzorujejo le lastne vsebine in zanje prevzemajo polno odgovornost.

Tole res ni slaba zadeva, glede na to, da so otroci dandanes izpostavljeni takim in drugačnim bedarijam (kjer dominira pornografija) ter da imajo starši vedno manj nadzora nad temi vsebinami, veliko jih niti ne ve kaj njihov otrok gleda/bere/posluša. Vem, da bi, če bi bila mama, zelo vesela sklenitev tegale kodeksa:)

0 komentarji: