petek, 5. junij 2009

»MOBILNA PIJANOST« - TELEFONIRANJE MED VOŽNJO JE NEVARNO

Da ima pogovor po mobilnem telefonu med vožnjo z avtomobilom ima negativen vpliv na učinkovitost vožnje dokazujejo številne raziskave…Zagotovo se prav vsak od nas kdaj pa kdaj zaloti s telefonom v roki med vožnjo - ne zavedamo se resnosti položaja.

V Ameriki se več kot 80% ljudi, ki med vožnjo telefonira, piše kratka sporočila in druga opravila z mobilniki zaveda, da je takšno početje nevarno.

Uporaba mobilca med vožnjo zmanjšuje voznikovo pozornost za 37 odstotkov kot tudi spremeni način vožnje.

Predlani so Američani opravili celoletno študijo, v katero so zajeli 100 voznikov in njihove avtomobile opremili s tremi kamerami. Ko so analizirali posnete prometne nesreče, so ugotovili, da jih je 80 odstotkov povzročila voznikova nepozornost. Možgani vsako sekundo prejmejo deset posnetkov dogajanja med vožnjo, torej 600 na minuto.
Če se pogovarjamo po telefonu teh posnetkov ne dobimo in lahko mimogrede kaj spregledamo – pogosto kakega otroka, kolesarja ali motorista.

V Združenih državah Amerike je telefoniranje med vožnjo z avtomobilom krivo za 2.600 smrti in več kot 330.000 poškodb na leto. Raziskave so pokazale, da vozniki, ki med vožnjo telefonirajo, doživljajo enako poslabšanje voznih sposobnosti, kot če bi vozil pod vplivom alkohola s koncentracijo večjo od 0,38 mg alkohola na liter izdihanega zraka ali 0,8 g/kg.

Čeprav naš zakon dovoljuje uporabo mobilnega telefona z uporabo sistema za prostoročno telefoniranje ali z uporabo brezžične slušalke za eno uho (gre bolj za kompromis), takšna uporaba telefona med vožnjo ni nič kaj bolj varna. Vozniki s prostoročnimi mobilniki so celo preveč samozavestni in vozijo hitreje.

Good drivers just drive:)


Vir:
http://www.zurnal24.si/cms/avto/varnavoznja/58367
http://www.dnevnik.si/novice/svetvozil/305314/

0 komentarji: