nedelja, 10. maj 2009

SEX + TEXTING = "SEXTING"

"Sexting" pomeni pošiljanje seksualno eksplicitnih sporočil ali fotografij v elektronski obliki in se nanaša predvsem na najstnike, ki preko mobilcev pošiljajo svoje fotografije, na katerih so pomanjkljivo oblečeni. Tudi sama opažam, da so najstniki na tem področju vedno bolj aktivni…mnogo se jih pa niti ne zaveda ne, da jim te fotografije lahko tudi škodijo, zdi se jim da gre za nenevaren flirt.

Temu se močno upira predvsem avstralska vlada, ki je proti širjenju in zaustavitvi "sextinga" pričela z akcijo informativnega pomena, namenjeno tako najstnikom kot staršem. Mnoge tovrstne vsebine avstralski zakoni smatrajo za otroško pornografijo.

V ZDA kar 39% najstnikov pošilja naokoli svoje gole fotografije. Jessica Logan, je zaradi norčevanja sošolcev iz njenih golih fotografij objavljenih na internetu, naredila samomor.
Prav zaradi takih in drugačnih incidentov so vedno bolj v skrbeh tudi starši.

Pogledate si lahko še posnetek, kjer govori mama Jessice Logan o svoji dramatični izgubi:



Mogoče ne bi bilo slabo, da bi tudi mi začeli slediti avstralski vladi in poskušali osveščati javnost o možnih resnih posledicah, ki jih "sexting" lahko prinese…pa ne samo o teh vsebinah na mobilcih temveč tudi na mnogih drugih najstniških spletnih mestih (npr. simpatije.com, glasujzame.si)

Vir:
http://www.mobisux.com/articles.php?ubb=open&document_id=138
http://www.times.si/?slot=99&cluster=479-r&forward=http%3A//www.bambino.si/sexting__ogroza_zdravje_najstnikov&size=2
http://www.times.si/?slot=99&cluster=479-r&forward=http%3A//www.siol.net/tehnologija/racunalnistvo/2009/05/avstralska_vlada_opozarja_na_skodljivost_sextinga.aspx&size=2

3 komentarji:

Mema pravi ...

Ja, Sonja, z enim najstnikom v družini se tega problema zelo zavedam in se že boljim časov, ko bo moj otrok na tej poti... Tale tehnologija ima enako kot dobrih plati, tudi mnoge slabe in tale je ena slabših, da o nevarnosti niti ne govorim...Včasih se vprašam, kam nas vodi ta svet.. A ni bilo luštno včasih, ko smo cele dneve posedali pred telefonom, ki je bil po možnosti še lociran v dnevni sobi in smo nestrpno čakali,da nas kdo pokliče (in seveda potem zaradi navzočnosti staršev nismo mogli sproščeno govoriti :))

digi sonja pravi ...

Mema, pa še vedno več nevarnosti bo...Veš kaj se pa jaz spomnim? Ko smo se cele popoldneve igrali z igračami na dekici pred blokom...dokler me ni mati, ki je visela na oknu, po polurnem klicanju koooomaj spravila domov:)

digi sonja pravi ...

Danes otrok pa res da skoraj ne opaziš več zunaj, da bi se recimo igrali na igrišču...škoda