torek, 16. december 2008

DEŠIFRIRANJE IZRAZOV ACCESS POINTS, DEFAULT MAILBOX, IMAP/POP

Kot veste sem nova ponosna lastnica Nokie E71. In ker naj bi imel ta mobilni telefon ful funkcij, se mi zdi brezveze, da jih ne uporabljam. Moj nov podvig je nastavitev e-poštnih sporočil (e-maila)…preden pa se tega lotim sem se odločila pobrskati kaj določeni izrazi, ki jih potrebujem za nastavitev e-pošte, sploh pomenijo.

o ACCESS POINTS (Internetne dostopne točke):


"Dostopne točke" (angleško Wireless Access Points – WAP) so osnovne postaje brezžičnega omrežja (v mojem primeru omrežja mojega telefona). Oddajajo in prejemajo radijske frekvence za komunikacijo z brezžičnimi napravami.« Fino ja in to naj razumem.
Potemtakem moram, preden se lotim nastavljanja poštnega nabiralnika, nujno vzpostaviti dostopno točko. In kaj to naj bi bilo…

Navodila za Mobitel:
http://www.mobitel.si/slo/Ponudba/GSMnarocniki/Ponudbainceniki/Storitve/Prenospodatkov/PaketniprenospodatkovGPRSinUMTS/Zasebniuporabniki/Dodatneinformacije/Splosnenastavitve.asp Navodila za Simobilove uporabnike: http://www.simobil.si/sl/inside.cp2?cid=AE8576DC-BB2A-1DA3-AA26-423680425E92&linkid=article )

Je pa kaj koristnih informacij možno najti tudi na SiOL forumih: http://forumi.siol.net/showthread.php?t=11149

o DEFAULT MAILBOX (Privzeti poštni nabiralnik)

Če si aktiviraš več mailov te zadeva vedno vpraša kateri nabiralnik naj bo privzeti. To pomeni da bo najprej preveril vse informacije/ maile v tem nabiralniku in ob pošiljanju se avtomatsko potem pošilja iz tega nabiralnika.

o IMAP IN POP

"IMAP" (angleško Internet Message Access Protocol), je internetni protokol (pravila za izmenjavo sporočil) na aplikacijskem sloju, ki se uporablja za dostop do e-pošte na oddaljenem strežniku iz osebnega računalnika (če vas to slučajno zanima…).

Malo zgodovine za fanatike:
IMAP je ustvaril leta 1986 Mark Crispin, kot moderno alternativo zelo razširjenemu POP protokolu. Obstajajo določene razlike med njima, najbolj značilna je, da privzeto IMAP pušča pošto na strežniku, POP pa jo po odjemu izbriše (ta informacija je recimo pomembna za vse ki preko telefona le preverite info in želite da vas pošta potem počaka na da jo vidite tudi na računalniku in nimate problema z tem da vam kaj izgine potem in mailov ne vidite več). Skoraj vsi ponudniki Interneta uporabljajo POP3 (POP version 3) protokol kot tudi njegovo alternativo IMAP protokol. Brez IMAP-a oz. POP-a ni mogoče vzpostaviti povezave telefona z internetom. Zdi se mi, da je IMAP boljša verzija kot POP. Je pa res da če uporabljate kakšen Gmail ali MSN oz. Yahoo mail si poiščite informacijo kateri tip nastavitve vam zadeva omogoča. No malo bolj jasno je, sicer pa je najbolje slediti navodilom po korakih, le da si prej poiščite vsa uporabniška imena in gesla ter informacije o dostopnih točkah vašega operaterja drugače bo zadeva trajala namesto 15 min. cel dan, kot je bilo to v mojem primeru.

0 komentarji: